دبی دومین امارَت بزرگ کشور امارات با مساحتی به وسعت ۴٬۱۱۴ کیلومتر مربع است، که حدود ۵ درصد از مساحت شهرهای امارات متحده عربی (بدون جزایر) را شامل میشود.
مناطق قدیمی این شهر به دلیل میراث و تاریخ غنیاش با مساحتی به اندازه ۱۵۰۰ متر مربع، به نامهای «گوهر خلیج» و «جواهر جهان» شناخته میشود.
جمعیت
جمعیت تخمینی آن در سال ۲۰۲۱، ۳,۴۷۸,۳۰۰ نفر است؛ که از این تعداد ۲,۴۰۰,۱۰۰ نفر مرد و ۱,۰۷۸,۲۰۰ نفر زن هستند. میتوانید جمعیت بروز را در وبسایت مرکز آمار بررسی کنید.
مکان و جغرافیا
امارت دبی در گوشه جنوب غربی خلیج فارس قرار دارد. این امارت از جنوب با ابوظبی و از شمال شرقی با شارجه هممرز است. همچنین، از جنوب شرقی با عمان مرز بینالمللی دارد و تقریباً ۱۶ متر یا ۵۲ پا بالاتر از سطح دریا بالاتر است.
شهر دبی، پایتخت این امارت است. این شهر به نهر تاریخیاش (خور) معروف است که آن را به دو بخش تقسیم میکند:
- دیره
- بر دبی
در سال ۲۰۱۶، سیستم جدید آدرسدهی راهاندازی شد که طی آن امارت به ۱۴ منطقه تقسیم شده.
اقتصاد
نهر دبی (خور) یک بندرگاه طبیعی بود؛ این امر به این شهر کمک کرد تا به یک مرکز برای ماهیگیری، سید مروارید و تجارت دریایی تبدیل شود. با آغاز قرن بیستم، دبی کم کم به یک شهر بندری موفق تبدیل شد.
کشف نفت در سال ۱۹۶۶ امارت و سبک زندگیاش را دگرگون کرد. اولین صادرات نفت آن در سال ۱۹۶۹ راه را برای یک دوره توسعه سریع هموار کرد که پایههای جامعه مدرن امروزی را بنا نهاد.
اولین بانکهای اسلامی جهان را با افتتاح بانک اسلامی دبی (DIB) در دهه ۱۹۷۰ تأسیس کرد. علاوه بر آن ، بازار مالی دبی (DFM)، که اولین بورس مطابق با شریعت اسلامی در جهان است.
در دهه ۱۹۸۰ و اوایل دهه ۱۹۹۰، دبی تصمیم استراتژیکی برای ظهور به عنوان یک مقصد گردشگری بینالمللی با کیفیت بالا گرفت.
اکنون اقتصاد دبی دیگر وابسته به نفت نیست، بیشتر متکی به تولید و تجارت کالا و خدمات است. تولید ناخالص داخلی آن طی نه ماه اول سال ۲۰۲۲ به حدود ۳۰۷.۵ میلیارد درهم رسید.
گردشگری
دبی از هتلهای درجه یک جهانی، معماری مدرن، مکانهای سرگرمی و رستورانهای بین المللی، بازارهای سنتی، مراکز خرید و رویدادهای ورزشی بهره میبرد.
برخی از جاذبههای گردشگری عمده در این منطقه از امارات تپههای شنی، هتل برج العرب بادبان شکل، که تنها هتل هفت ستاره جهان است و برج خلیفه، که بلندترین آسمانخراش جهان است، میباشند.
خاندان حاکم دبی
امارت دبی در سال ۱۸۳۳ تأسیس شد، زمانی که حدود ۸۰۰ عضو از قبیله بنی یاس به رهبری خاندان مکتوم در کنار نهر مستقر شدند. از آن زمان، خاندان آل مکتوم بر این امارت حکومت کردهاند.
هشتمین حاکم از خاندان آل مکتوم، مرحوم شیخ راشد بن سعید آل مکتوم، از سال ۱۹۵۸ تا ۱۹۹۰ بر دبی حکمرانی کرد. او با دلسوزی امارت را هدایت کرد و آنچه را که برای تبدیل این منطقه به شهری جهانی و مرفه لازم بود، انجام داد.
حضرت شیخ محمد بن راشد آل مکتوم، معاون رئیسجمهور و نخستوزیر امارات متحده عربی و حاکم دبی است. او در تاریخ ۴ ژانویه ۲۰۰۶، پس از درگذشت برادر و حاکم وقت، حضرت شیخ مکتوم بن راشد آل مکتوم، به حکمرانی رسید.